e-Αποδείξεις: Παραμένει στο 30% το όριο για το 2020-Οι δαπάνες που μετρούν-Οι εξαιρέσεις

e-Αποδείξεις: Παραμένει στο 30% το όριο για το 2020-Οι δαπάνες που μετρούν-Οι εξαιρέσεις


Προς τη διατήρηση του συστήματος συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Τούτο προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε ότι το σύστημα των e-αποδείξεων δεν θα αλλάξει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ερωτηθείς για το αν θα γίνει παρέμβαση για μείωση του ορίου του 30%, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη αυτή τη στιγμή, αντιθέτως μαζεύονται πολύ περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η κοινωνία λειτουργούσε με ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση τον τελευταίο σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί, στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων πλέον υπάγονται όλοι: μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα.

Αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούν με κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού θα επιβάλλεται ποινή φόρου με συντελεστή 22% στο ακάλυπτο ποσό, στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Ο κατάλογος των δαπανών

Στις δαπάνες για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, Αλκοολούχα ποτά και καπνός, Ένδυση και υπόδηση, Στέγαση, έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, Υγεία (ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα), Μεταφορές, Επικοινωνίες, Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, Εκπαίδευση (δίδακτρα), Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Ποιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψιν

Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογούμενου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, θεσπίζεται πλαφόν στη συλλογή αποδείξεων στις 20.000 ευρώ, το οποίο αφορά φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Ταυτόχρονα θεσπίζονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις, καθιστώντας ευκολότερη τη συλλογή του απαιτούμενου ποσού.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

- Φορολογούμενοι με δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος, θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με e-αποδείξεις.

- Σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το απαιτούμενο όριο δαπανών θα περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.

Πλήρως από το μέτρο θα εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

- Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

- Οι φυλακισμένοι

ΠΗΓΗ: moneyonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια