Ο Στρατός τρέχει με πυρετώδεις διαδικασίες την ανέγερση φράχτη στον Έβρο (ΦΩΤΟ)

Ο Στρατός τρέχει με πυρετώδεις διαδικασίες την ανέγερση φράχτη στον Έβρο (ΦΩΤΟ)


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η τουρκική απειλή με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, δεν εξαλείφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, παρά την άτακτη υποχώρηση των υβριδικών επιχειρήσεων στον φράχτη των Καστανιών. Δύο μεγάλοι καταυλισμοί με αλλοδαπούς, που έχουν στηθεί στην πλευρά της Τουρκίας, τροφοδοτούν συχνά κύματα παράνομης απόπειρας εισόδου από διάφορα περάσματα, με την βοήθεια διακινητών. Στην Κεσσάνη και τα Ίψαλα στην Τουρκία βρίσκονται δύο μεγάλα κέντρα μεταναστών και προσφύγων, από τα οποία συχνά ξεκινούν ολιγομελείς ομάδες με στόχο να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr καθημερινά αντιμετωπίζονται περίπου 100 απόπειρες κατά μήκος των συνόρων.

400 αστυνομικοί

Η μεταφορά 150 αστυνομικών σε πρώτη φάση στην περιοχή και η ενίσχυση με επιπλέον 280 το αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχετίζονται με την ύπαρξη νέων απειλών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδόν 400 αστυνομικοί μεταφέρονται ώστε να καλυφθούν οι θέσεις που έχουν υπολογιστεί ότι χρειάζονται ενίσχυση, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης κι εκπαίδευσης των 400 νέων συνοριοφυλάκων για την περιοχή.

Ο φράχτης

Ο φράχτης, σε ότι αφορά το Μηχανικό του Στρατού, έχει οριοθετηθεί. Έχουν πασσαλωθεί τα σημεία απ’ όπου πρέπει να περάσει, δείχνοντας την χάραξη που πρέπει να ακολουθηθεί. Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των μελετών από υδραυλικούς μηχανικούς και γεωλόγους, ώστε να γίνει η ορθότερη επιλογή των υλικών και να μην επαναληφθούν περιπτώσεις όπως αυτή στην «Πράσινη Πόρτα» τον Φεβρουάριο του 2015, που τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν τον φράχτη, σε μία μεγάλη πλημμύρα. Έως τις 20 Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελέτης κι αμέσως μετά να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου. Μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα και ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια μάχη με τον χρόνο, αφού θα πρέπει να έχει αναγερθεί το σύνολο των 60 χιλιομέτρων του νέου φράχτη πριν πιάσουν οι βροχές. Ήδη, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες, η κατασκευή του εξαιρείται από κάθε περιορισμό της νομοθεσίας, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται άδειες για παράδειγμα από το δασαρχείο για την αποψίλωση κάποιας περιοχής. Έτσι δεν προσκρούει σε χρονοβόρες διαδικασίες κι εκτιμάται ότι όλα θα κυλήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος. Ο φράχτης σε κάποια σημεία θα είναι τσιμεντένιος έως τρία μέτρα κι αλλού με συρμάτινο πλέγμα, δοκούς και κονσερτίνες. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με τα επιχειρησιακά σχέδια καλύτερης επόπτευσης κι ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος. Ταυτόχρονα, το υπάρχον πυκνό δίκτυο καμερών αναμένεται να ενισχύσουν οι 20 πυλώνες ύψος 50 μέτρων ο καθένας που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των 150 χιλιομέτρων από τις Φέρες μέχρι το βορειότερο άκρο. Οι πυλώνες αυτοί θα φέρουν κάμερες κατόπτευσης με σύστημα 24ωρης εγγραφής ακόμη και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο Στρατός έχει αρχίσει να υψώνει τον φράχτη στον Έβρο

Ανεξάρτητα από τις προόδους για την ανέγερση των σχεδόν 30 χιλιομέτρων φράχτη που θα κατασκευαστούν υπό την επίβλεψη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Στρατός τρέχει με πυρετώδεις διαδικασίες την ανέγερση φράχτη σε επιπλέον 30 χιλιόμετρα, στον Έβρο, κατά μήκος στα σύνορα με την Τουρκία.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr φαίνονται οι δύο διαφορετικού τύπου φράχτες που υψώνονται, ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Πρόκειται για πασσαλοπήγματα και έχιδνες.


Είναι κατασκευές του Μηχανικού του Δ' Σώματος Στρατού, με υλικά που προμηθεύεται συνεχώς η Στρατιωτική υπηρεσία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μεγάλη ποσότητα των υλικών παρασχέθηκε ως δωρεά από μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, που μάλιστα δεν το διαφημίζουν. Για παράδειγμα, μεγάλη επιχείρηση μεταλλουργίας διέθεσε συνολικά 20 χλμ κονσερτίνας και υλικά πασσάλωσης ενώ ακόμη και ο ΟΣΕ διέθεσε μεγάλους δοκούς.

Επιπλέον, πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων διέθεσαν μεγάλες ποσότητες σε αναλώσιμες πρώτες ύλες για την κατασκευή των εμποδίων, που έχουν πλέον τοποθετηθεί σε πολλά σημεία κατά μήκος του Έβρου ποταμού και συνεχώς εμπλουτίζονται με νέα εμπόδια.

ΠΗΓΗ: enikos1 - enikos2

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια