Όραμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού η «αποπομπή» των αστυνομικών;;;

Όραμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού η «αποπομπή» των αστυνομικών;;;

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Διαβάζουμε στο Πρόγραμμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) το όραμα και του στόχους που θέτει για τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ειδικότερα θέτει τους Άξονες, οι οποίοι εξειδικεύονται σε 12 Στρατηγικούς Στόχους. Στον Άξονα 2 τίθεται ως Στόχος 4: «Βελτίωση της ανταποδοτικότητας εισφορών παροχών μετόχων ΓΕΣ-ΕΛ.ΑΣ». Τι σημαίνει όμως αυτό;;; Είναι τόσο «αθώο», όσο η πρώτη ανάγνωση δείχνει;;; Ασφαλώς και όχι!!!

2. Είναι γνωστή η διαρκής επιθυμία των ΜΤΣ, ΓΕΣ και ΥΠΕΘΑ να «αποπέμψουν» από το Ταμείο τους μετόχους-μερισματούχους αστυνομικούς (της πρώην Χωροφυλακής) για προφανείς λόγους, μεταξύ των οποίων και η οικειοποίηση των κοινωνικών πόρων, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν έμμεσους φόρους, δηλ. χρήματα των πολιτών. Το προσπάθησαν αυθαίρετα με τον επαίσχυντο (μνημείο «μη χρηστής διοίκησης» ή αλλιώς «διοικητικής αλητείας») Ν.1911/1990, με τον οποίο επιχείρησαν τον διαχωρισμό και στην ουσία την αποπομπή και «απαλλοτρίωση» των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών. Ο Νόμος όμως έμεινε ανενεργός, γιατί, εκτός των άλλων, αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

3. Η προσπάθεια συνεχίσθηκε με άλλους έμμεσους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών εντός του Ταμείου, από τους οποίους και πάλι «παρανόμως» αποκλείονται οι αστυνομικοί. Τέτοιος Λογαριασμός είναι και ο ΕΚΟΕΜΣ. Τώρα διαβάζουμε και για την πρόταση σύστασης ενός νέου Λογαριασμού Πρόνοιας. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να «σβήσουν» το κύριο Ταμείο του Μ.Τ.Σ. και να «παίρνουν» οι του ΣΞ τα χρήματα μέσω των άλλων Λογαριασμών;;;

4. Είναι γνωστό ότι την αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης έχει το ΓΕΣ/ΥΠΕΘΑ. Η Αστυνομία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από έναν απόστρατο Αξιωματικό. Αποφάσεις, που έχουν ληφθεί για αναλογικότερη εκπροσώπηση, δεν έχουν υλοποιηθεί, αφού προσκρούουν στην άρνηση του ΥΠΕΘΑ να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Στο παρελθόν εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις, ότι δεν μπορεί στο ΜΤΣ να τοποθετούνται ως επικεφαλής ανώτατοι αξιωματικοί (και απόστρατοι) με κομματικά κριτήρια και χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση. Ότι δεν μπορεί να τακτοποιούνται οι «ημέτεροι» και πολλές φορές τα ίδια πρόσωπα. Οι εν λόγω Διοικήσεις λοιπόν είναι αποκλειστικά υπόλογες για την κακοδιαχείριση (ξεπούλημα περιουσίας, Γενική Τράπεζα, χαριστικές συμβάσεις, υπόθεση PICAR, μερίσματα κ.α.), για την οποία υπήρξαν σχετικά πορίσματα και διώξεις για κακουργηματική απιστία και εν πολλοίς για τη χρεοκοπία του Ταμείου. Θυμίζω ότι στις 2-12-2010 υποβάλαμε ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 147 απόστρατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και μιλούσαμε για τη διάπραξη των εγκλημάτων της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος κ.α.

5. Σε παλαιότερη κοινή ανακοίνωση (2014) των Ενώσεων Αποστράτων (ΕΑΑΣ και ΠΟΑΑΣΑ) αναφέρονταν: «Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομικής ενίσχυσης των μερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από την ΕΛ.ΑΣ.». Τότε είχε σχολιαστεί: «Τι σημαίνει αυτό; Πάλι θέλετε (σ.σ. οι του ΣΞ) να παίρνετε περισσότερα από τους μερισματούχους αστυνομικούς; Εξακολουθείτε να κινείστε στη λογική της "απαλλοτρίωσης" των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών; Κύριοι τις ίδιες κρατήσεις που πληρώνετε εσείς πληρώνουν και οι αστυνομικοί μέτοχοι!!!Δεν πληρώνετε cent παραπάνω!!! Επιτέλους πότε θα βάλετε μυαλό;;; Γιατί δεν κοιτάτε να νοικοκυρέψετε τη διαχείριση του Ταμείου;;; Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μέλος του Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. τι έκανε;;; ΄Επαιρνε απλώς τα...."λεφτουδάκια" μέσω και της συμμετοχής του στο Δ.Σ. της Τράπεζας;;; Και οι λοιποί..."Θεσμικοί Πρόεδροι" ...των Ενώσεων των Αποστράτων έβλεπαν την κακοδιαχείριση και τι έκαναν;;; Απλώς ...προήδρευαν;;; Δυστυχώς»!!!

6. Ακόμη θυμίζουμε ότι το Ταμείο ιδρύθηκε (1853) ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής, της Χωροφυλακής και της Οροφυλακής». Το 1861 ιδρύθηκαν τρία ξεχωριστά ταμεία (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Χηρών και Ορφανών). Το 1867 τα τρία αυτά ταμεία συνενώθηκαν σε ένα, το «Ταμείον Μετοχικόν του κατά Γην Στρατού». Γιατί τότε βγήκε από τον τίτλο η «Χωροφυλακή»;;; Λάθος!!! Το 1935 μετονομάσθηκε σε Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ξαφνικά τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, έγινε «βάρος» η συμμετοχή των αστυνομικών;;; Όμως για την κακοδιαχείριση και χρεοκοπία δεν φταίνε οι αστυνομικοί!!!

7. Το ζήτημα όμως είναι, τι κάνουν οι Συλλογικοί Φορείς των εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αστυνομικών;;; Τι κάνουν οι Διοικήσεις της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης;;; Γιατί ανέχονται αυτή την κατάσταση;;; Η πραγματική ερώτηση και απάντηση σε όλα αυτά είναι η αντίστοιχη ατάκα για τη Wall Street: «Was all this legal? Absolutely f@@king not»!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια