Οι αδιαφανείς διαδρομές του δημόσιου χρήματος, μέσα από δημόσια έργα, κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι. Ακόμη και την εποχή της κρίσης, από το 2010 και έπειτα, οι καταγγελίες για διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων δίνουν και παίρνουν. Μία απ' αυτές, η οποία τελικώς τέθηκε στο αρχείο, χωρίς η υπόθεση να διερευνηθεί επί της ουσίας και σε βάθος, είναι η καταγγελία του πρώην ανώτερου αξιωματικού του στρατού Ξενοφώντα Τζουρά για κατακερματισμό δαπάνης μεγαλύτερης του ενός εκατ. ευρώ για οχυρωματικά έργα στον Έβρο. Για την υπόθεση ήταν... ενήμερος και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος όμως, παρά τις ενημερωτικές επιστολές που λάμβανε από τον αξιωματικό, παρέπεμψε, κατά πως φαίνεται, την υπόθεση στις καλένδες.
Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο τότε αντισυνταγματάρχης Ξενοφών Τζουράς, ο οποίος υπηρετούσε στην Καβάλα, καταθέτει στην Εισαγγελία Στρατοδικείου της Ξάνθης, μήνυση, αναφορικά με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την κατασκευή ομοειδών έργων οχύρωσης και συγκεκριμένα σκεπάστρων πυροβόλων όπλων στην περιοχή του Έβρου. Βάσει της μηνυτήριας αναφοράς, η αναμενόμενη πίστωση για τα παραπάνω οχυρωματικά έργα, η οποία υπερέβαινε το ένα εκατ. ευρώ, θα διατίθετο κατακερματισμένη σε μικρά ποσά, που το καθένα δεν θα υπερέβαινε τις 45 χιλ. ευρώ, σε διαφορετικές μονάδες, για να αποφευχθεί η διαδικασία διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού.
Η σχετική έγκριση της πίστωσης σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ δόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ενώ, σύμφωνα με τον απόστρατο πλέον αξιωματικό, αμέσως ενημερώθηκε για τη μη νομιμότητα του τρόπου εκτέλεσης του έργου ο τότε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Δημήτρης Αγγελούδης, ο οποίος όμως δεν έπραξε τα δέοντα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 ο κ. Τζουράς ενημερώθηκε, όπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά του, ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες γίνονταν κατόπιν σχετικής διαταγής του τότε β' υπαρχηγού και γενικού επιθεωρητή στρατού, αντιστράτηγου Δημήτρη Λυμπέρη, κάνοντας χρήση των διατάξεων καταργηθέντος νομοθετικού διατάγματος του 1971.
Ο Βενιζέλος ενημερώθηκε αλλά αδιαφόρησε
Ο Ξενοφών Τζουράς, καιρό πριν προβεί στη μηνυτήρια αναφορά, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2009, είχε στείλει ενημερωτική επιστολή στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο, μέσω της οποίας τον ενημέρωνε για παράνομες ενέργειες διαχείρισης δαπανών κατά την εκτέλεση έργων, ζητώντας την παρέμβασή του.
Στις 21 Ιανουαρίου 2011 ο καταγγέλλων αξιωματικός απέστειλε νέα επιστολή στον υπουργό Άμυνας, με την οποία τον ενημέρωνε εκ νέου ότι «ένα μόνο από τα πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας που συμβαίνουν είναι αυτό που έλαβε χώρα στο Δ' Σώμα Στρατού στην Ξάνθη, μια υπόθεση η οποία ελέγχεται και κατευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού». Ο κ. Τζουράς σημείωνε στην επιστολή του: «Επειδή δεν άντεξα άλλο, κατήγγειλα όπως όφειλα το συμβάν στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ξάνθης με την υποβολή έγγραφης μηνυτήριας αναφοράς την 1η Δεκεμβρίου 2010, την οποία σας συνυποβάλλω. Μέχρι σήμερα δεν έχω κληθεί να καταθέσω», ενώ ενημέρωνε ότι αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτηση αποστρατείας, όχι όμως για λόγους συνταξιοδοτικούς, αλλά διότι «δεν είναι δυνατόν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «να συμβάλλω σε τέτοιου είδους παρανομίες που τις βαπτίζουν παρατυπίες ή συνήθεις τακτικές». Ζητούσε, τέλος, να μη μετατεθούν τα παραπάνω θέματα προς επίλυση στον αρχηγό του στρατού, όπως είχε συμβεί σε άλλη περίπτωση, διότι θα χανόταν πολύτιμος χρόνος και όσοι εμπλέκονταν στην υπόθεση θα συνέχιζαν τη δράση τους. Στις 8 Φεβρουάριου της ίδιας χρονιάς κι ενώ ακόμη δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια, τουλάχιστον για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων, ο πρώην αξιωματικός απέστειλε νέο e-mail στον Βαγγέλη Βενιζέλο, στο οποίο σημείωνε: «Σας απέστειλα στις 21 Ιανουαρίου το παρόν e-mail, συνημμένα τρία έγγραφα, των οποίων ο χειρισμός χαρακτηρίζεται ως εμπιστευτικός. Το ένα εξ αυτών (με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2009) το είχα στείλει και στο παρελθόν, πλην όμως σας το επισυνάπτω για να υπάρχει συνοχή στα υπόψη αναφερόμενα θέματα. Σας επαναλαμβάνω την αποστολή των τριών εγγράφων για εξασφάλιση της ορθής λήψης τους. Παρακαλώ επιβεβαιώστε με απάντησή σας τη λήψη τους και την επίδοσή τους στον κύριο Υπουργό». Το παραπάνω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλη στον λογαριασμό evenizelos34@gmail.com, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει σερφάροντας τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του όσο και σ’ εκείνη που διατηρεί στο Facebook.
Το σκάνδαλο ξεχάστηκε και αρχειοθετήθηκε
Η υπόθεση κατακερματισμού του έργου στα λεγάμενα 45άρια εξετάστηκε το 2011 αρχικά από την Εισαγγελία του Στρατοδικείου Ξάνθης και στη συνέχεια από την Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών, η οποία όμως αποφάσισε, με ένα απλοϊκό, βάσει των καταγγελιών του κ. Τζουρά, σκεπτικό, βασισμένο κατά βάση σε μαρτυρίες εκείνων τους οποίους ο ίδιος ενέπλεκε στην υπόθεση, να την θέσει στο αρχείο.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HOT DOC, για τα εν λόγω έργα διατέθηκε ποσό 1,4 εκατ. ευρώ αρχικά στην Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), και επειδή δεν απορροφήθηκε, αυτό διατέθηκε στο Δ' Σώμα Στρατού. Το έργο, σύμφωνα με το σκεπτικό του στρατιωτικού εισαγγελέα, κατακερματίστηκε διότι προέκυψε η ανάγκη εκτέλεσης αντίστοιχων έργων στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, και Έβρου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χλμ., αλλά πάντως σε περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Αυτό το στοιχείο αμφισβητείται έντονα από τον απόστρατο αξιωματικό Ξενοφώντα Τζουρά, ο οποίος, μιλώντας στο HOT DOC, υποστήριξε, βάσει των ακριβών θέσεων των έργων, τις οποίες ex officio γνωρίζει, ότι αυτά αφορούσαν μόνο τον νομό Έβρου και απολύτως καμία άλλη περιοχή. Επομένως, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα αξιωματικό, έπρεπε να ανατεθούν σε εργολαβική εταιρία, κατόπιν δημόσιου ανοιχτού διαγωνισμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με τις προβλεπόμενες διαφανείς διαδικασίες και η επίβλεψη της εκτέλεσης του έργου να ανατεθεί στην αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία, τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων, που γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει. Στην περίπτωση αυτή η επίβλεψη ανατέθηκε σε μάχιμες μονάδες, που είναι επιφορτισμένες με άλλες αποστολές. Η ΔΣΕ έχει ως βασική αποστολή την κατασκευή στρατιωτικών έργων και οργανώνεται έτσι ώστε να διαθέτει επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο να εξασφαλίζει την ορθή εκτέλεση των έργων, κάτι που δεν διαθέτουν οι μάχιμες μονάδες και που δυστυχώς στα υπόψη οχυρωματικά έργα δεν έγινε, και αν ποτέ αποδειχθεί, θα είναι πολύ αργά με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Η έγκριση της δαπάνης των 1,4 εκατ., η οποία έγινε από τον αντιστράτηγο Δημήτρη Λυμπέρη, κρίθηκε από τον εισαγγελέα στρατοδίκη νόμιμη. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, το νομοθετικό διάταγμα στο οποίο βασίστηκε και το οποίο φαίνεται να έχει αναιρεθεί μεταγενέστερα δεν έχει καταργηθεί στο σύνολό του και επομένως είναι δυνατή η επίκλησή του. Όπως προκύπτει από νόμο του 1984, πάντως, το περιβόητο Νομοθετικό Διάταγμα 901/1971 έχει καταργηθεί κατά το μέρος που αναφέρεται στην κατασκευή έργων. Ωστόσο, ο εισαγγελέας έκρινε ότι η διαταγή διάθεσης των 1,4 εκατ. ευρώ επικαλείται διάταξη η οποία επιτρέπει τη διάθεση «τυχόν υπολοίπου των χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, για τη συνέχιση εργασιών ετέρων έργων» και η οποία δεν έχει καταργηθεί. Όμως το έργο, σύμφωνα με τον κ. Τζουρά, εκτελέστηκε όπως καθοριζόταν σαφώς και στη διαταγή διάθεσης της πίστωσης, με τις καταργηθείσες διατάξεις!
Επιπλέον, κρίθηκε από τον εισαγγελέα, ότι δεν υπήρξε ζημία του δημοσίου, δεδομένου ότι η δαπάνη, αν το έργο ανατίθετο σε έναν εργολάβο, θα ήταν μεγαλύτερη. Και αυτή η πεποίθηση ωστόσο βασίζεται σε μαρτυρίες-απόψεις, μεταξύ των οποίων κι εκείνη του οικονομικού συμβούλου του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, και όχι σε πραγματικά δεδομένα, όπως εξηγεί ο κ. Τζουράς. Ειδικότερα, αφιερώνεται μία σελίδα στο σκεπτικό για να αιτιολογηθεί η υφιστάμενη πίεση χρόνου. Η ίδια πίεση αναφέρεται και αποτελεί επί της ουσίας τον μοναδικό υποστηρικτικό ισχυρισμό του οικονομικού συμβούλου ως προς τις ενέργειες των εμπλεκομένων. Αλλά η οποιαδήποτε πίεση χρόνου δεν δικαιολογεί την παράβαση του νόμου και τη μη εξασφάλιση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της καλής εκτέλεσης των τόσο σημαντικών οχυρωματικών έργων, κάτι το οποίο θα ήταν αναμενόμενο και λογικό να υποστηρίζεται και να ελέγχεται από τον θεματοφύλακα του νομίμου των δαπανών.
Ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία, καταγγέλλει σήμερα ότι επί σχεδόν δύο χρόνια και παρότι το ζητούσε επιτακτικά οι στρατιωτικές δικαστικές αρχές αρνούνταν να του παραδώσουν το σκεπτικό της απόρριψης και αρχειοθέτησης της μηνυτήριας αναφοράς του, καθώς και αντίγραφα της όλης δικογραφίας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό του έννομου συμφέροντος, το οποίο δήθεν δεν είχε, παρότι ήταν ο μηνυτής. Τελικώς ο Ξενοφών Τζουράς κατάφερε να πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της αρχειοθέτησης, όχι όμως ολόκληρη τη δικογραφία, από την οποία θα προέκυπταν, όπως λέει, όλα εκείνα τα στοιχεία που εντέχνως αποκρύφτηκαν για να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα.
Εκδιώχθηκε από το σώμα
Ο Ξενοφών Τζουράς, ο οποίος στο μεταξύ θα προαγόταν στον βαθμό του συνταγματάρχη, κατήγγειλε επίσης ότι ο αγώνας του είχε προσωπικές επιπτώσεις, καθώς, όπως αναφέρει σ’ ένα από τα αιτήματά του προς την Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών προκειμένου να λάβει γνώση του σκεπτικού της πράξης αρχειοθέτησης, ο τότε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτρης Αγγελούδης, ο οποίος υπήρξε διάδικος στην εν λόγω δικογραφία, τον βαθμολόγησε στη γνωμάτευσή του στις 18 Ιανουαρίου 2011, στην ετήσια αξιολόγηση, με χαμηλή βαθμολογία (80%) σε ορισμένα από τα ουσιαστικά προσόντα, προφανώς επηρεασμένος από τις νομικές του ενέργειες.
«Με αυτή την άδικη και σκόπιμη βαθμολόγηση εις βάρος μου, ουσιαστικά μου στέρησε κάθε δυνατότητα να μπορέσω να σταδιοδρομήσω περαιτέρω ως Αξιωματικός, δεδομένου ότι ήταν πλέον ανέφικτη η προαγωγή μου στον βαθμό του Ταξιάρχου», αναφέρει ο Ξενοφών Τζουράς και συμπληρώνει: «Για την αναφερόμενη περίοδο αξιολόγησής μου, βαθμολογήθηκα για το σύνολο των προσόντων, από τον άμεσα προϊστάμενο και Διοικητή μου, τότε Υποστράτηγο Δημήτριο Αναγνωστόπουλο με το απόλυτο 100, την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, στο σύνολο των εξεταζόμενων προσόντων. Επιπλέον, η άδικη καθ’ όλα βαθμολόγηση μου από τον Αντιστράτηγο Δημήτρη Αγγελούδη αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της Υπηρεσιακής Βεβαίωσης, που εκδόθηκε την 15η Μαρτίου 2010 (εντός του χρονικού διαστήματος που αξιολογήθηκα), από το ΓΕΣ/ΓΕΠΣ-Β’Υ κατόπιν διαταγής του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Φράγκου Φραγκούλη, με την οποία χαρακτηρίζομαι ως άριστος Αξιωματικός, με δυνατότητες να εξαντλήσω την κλίμακα της ιεραρχίας του Στρατού», καταλήγει. Κι ενώ ο Ξενοφών Τζουράς υποχρεώθηκε σε αποστράτευση, οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί, τους οποίους ενέπλεκε στην υπόθεση, ο τότε β' υπαρχηγός και γενικός επιθεωρητής στρατού Δημήτρης Λυμπέρης και ο τότε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Δημήτρης Αγγελούδης, διατήρησαν τις θέσεις τους, ενώ ο δεύτερος αναβαθμίστηκε λίγο καιρό μετά τις καταγγελίες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2011, αναλαμβάνοντας τη θέση του διοικητή της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Αμφότεροι αποστρατεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2011 με τον βαθμό του αντιστράτηγου.
Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία είναι, όπως λέει και ο ίδιος ο καταγγέλλων, ότι έπειτα από τόσα χρόνια και παρότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα, κανένας έλληνας φορολογούμενος δεν έμαθε, ούτε πιθανότατα θα μάθει, αν πράγματι και κατά πόσο το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε, αν ορισμένοι αξιωματικοί του στρατού αποκόμισαν οικονομικά ή άλλου είδους οφέλη, αλλά κυρίως γιατί ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας και σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, παρότι ενημερώθηκε, δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να διερευνηθεί μια προφανής υπόθεση αυθαίρετης διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, που πιθανώς κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο. Επέτρεψε δε με τη στάση του την εκδίωξη του συνταγματάρχη Ξενοφώντα Τζουρά, καθιστώντας τον θύμα, καθόσον τόλμησε να υποστηρίξει την τήρηση των νόμων, για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αντιδρώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, στις μεθοδεύσεις προϊσταμένων του, σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός υποφέρει και εξαθλιώνεται ολοένα περισσότερο.
Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για μεγένθυση:
(HOTDOC 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 - ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ)
0 Σχόλια